Lovforslag vil forbyde sædbanker at sælge til private

Sydeuropæiske lande forsøger via EU at forhindre danske sædbanker i at levere sæd til enlige og lesbiske i sydeuropæiske lande. Forslaget sætter kvinders sundhed over styr og skubber dem ud på et gråt og usikkert marked. 

Danske sædbanker skal ikke længere have lov til at sælge sæd direkte til kvinder i Danmark og Europa. Det mener den danske regering, som lige nu er ved at få behandlet et lovforslag, der indebærer, at danske sædbanker, som er nogle af de største i verden, ikke kan sælge direkte til private. I stedet skal de sende sæden til en sundhedsperson. Menneskerettighedsorganisationer og sædbanker tager afstand fra forslaget, som de mener forslaget forringer kvinders sundhed og forsøger at begrænse regnbuefamiliers mulighed for reproduktion.

Lettere at spore sæddonor
Baggrunden for, at lovforslaget lige nu behandles i Folketinget, er en henvendelse fra EU-kommissionen.  En gruppe medlemsstater har ifølge en uofficiel kilde spurgt kommissionen om, hvorvidt et krav om distribution gennem autoriserede kanaler vil være i overensstemmelse med EU-retten, og om en medlemsstat i givet fald ville kunne kræve af en anden medlemsstat, at den samarbejder om håndhævelsen af et sådant krav. Til det har kommissionen sagt ja. Samtidig har kommissionen påpeget, at en regulering vil gøre det lettere at spore, hvor sæden kommer fra. Så skulle uheldet være ude, og skulle en kvinde få en alvorlig sygdom eller overføre genetiske sygdomme til barnet, vil det lettere at finde frem til sæddonoren.

Konservative kræfter bag
Søren Laursen, forperson i LGBT Danmark, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner mener, at lovforslaget i virkeligheden handler om at begrænse regnbuefamilier.

”Jeg kan ikke tolke forslaget på anden vis, end at de sydeuropæiske lande, bruger kommissionen til at presse en traditionel og konservativ familiepolitik ned over hovedet på andre lande. De ønsker at begrænse regnbuefamilier og fremme en traditionel familieform bestående af mand, kvinde og barn,” udtaler Søren Laursen.

Skubbes ud på gråt marked
I følge Søren Laursen har historien dog vist, at det ikke vil lykkes landene at begrænse familierne. Det vil blot skubbe dem ud på et gråt og ureguleret marked, som kan bringe kvinderne og børnenes liv i fare.

”En meget tydelig lære fra forbudstiden i Danmark var, at det ikke kan lade sig gøre at lovgive sig til bestemte familieformer. Folk får de børn, de ønsker, det er kun et spørgsmål om, hvor besværligt og risikabelt det er. Hjemmeinsemination forekommer også i dag i stor udstrækning fx i de sydeuropæiske lande,” siger Søren Laursen.

Forbedrer ikke sundhed for alle
Han bakkes op af et høringssvar fra verdens største sædbank Cryos. I svaret skriver Cryos, at der i deres 30-årige historie ikke været nogen eksempler på alvorlige hændelser. Derimod er der eksempler på, at det bliver sværere at spore sædens oprindelsessted, når der indsættes ekstra led i distributionskæden, fx på grund af datatab i forbindelse med lukning af klinikker. Der er heller ikke noget, der indikerer, at lovforslaget vil føre til bedre patientsikkerhed.

”Kvindepar og enlige kvinder vil begynde at skaffe sæd ad private, ukontrollerede kanaler – på det grå marked. Altså, i stedet for i tryghed at kunne blive behandlet med kontrolleret sæd, må disse kvinder i stedet finde på metoder at skaffe sæd på anden vis. Den omsorg Kommissionen lægger for dagen for at sikre sundhed for moder og barn, skal kun være familier til de, der består af far, mor og børn,” påpeger Søren Laursen.