Skæbnevalg for LGBT-personer

Sejr til rød blok kan blive vendepunktet for LGBT-rettigheder i Danmark, som er sakket bagud sammenlignet med andre lande, mener LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Derfor sættes partierne stævne onsdag kl. 19 i Studenterhuset i København for at uddybe deres LGBT-politik.

Ser man på, hvad der er foregået i Folketinget det sidste årti, tegner der sig et billede, hvor EL, SF, S, RV og LA er gået i front med tiltag for at forbedre homoseksuelles, biseksuelles og transpersoners rettigheder, mens V, KF, DF og KD har været tilbageholdende. Hvis valget fører til et folketing med rød blok i regeringskontorerne, er der derfor en stor sandsynlighed for, at der vil blive rykket på LGBT-området.

”Det har været utrolig meget op ad bakke de sidste mange år,” siger Vivi Jelstrup, forperson for LGBT Danmark, ”så det er meget spændende for os at se, hvilken udvikling valget vil bringe.”

LGBT Danmark har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt alle opstillede folketingskandidater og stillet dem 15 spørgsmål om LGBT-politik. Også her er rød blok klart i LGBT-førertrøjen, mens blå blok dog viser mere opblødte synspunkter.

”Det er opløftende for os at se, at der er en større forståelse og imødekommenhed på den borgerlige fløj blandt kandidaterne end hvad vi har set i Folketinget det seneste årti,” udtaler Vivi Jelstrup. ”Man kan måske godt se det som et signal fra baglandet til folketingsgrupperne,” mener hun.

I 1989 var Danmark det første land i verden til at indføre registreret partnerskab, så par af samme køn kunne få papir på hinanden. I 1999 var vi det første land til at gøre det muligt for et barn at have to juridiske forældre af samme køn.

Men nu er vi agterudsejlet. En række lande, incl. Norge, Sverige og Island, har indført kønsneutralt ægteskab. Mange lande har indskrevet kønsidentitet som beskyttelsesgrund i forhold til diskrimination og ligebehandling. Mange lande håndterer regnbuefamiliers forhold bedre end os.

LGBT Danmark arbejder bl.a. for:

·         At få vedtaget en lov, der tillader kendt donor ved kunstig befrugtning
·         At få en kønsneutral ægteskabslovgivning
·         At få indført kønsneutralt personnummer
·         At sikre opsamling og anvendelse af viden om hadforbrydelser
·         At få etableret et ligebehandlingsministerium
·         At få anerkendt kønsidentitet som beskyttelsesgrund på lige fod med  alder, handicap, køn, tro, religion og seksuel orientering.

Kontakt: Vivi Jelstrup, forperson for LGBT Danmark, mail: vivi(at)lgbt.dk.